Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Μαΐου η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Μαΐου η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

45_F2105167199.jpg

Το πάνελ συναπαρτίστηκε από τους κ.κ. Ευάγγελο Πρόντζα, Καθηγητή της Κοινωνιολογίας της Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασίλη Κανελλακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και διευθύνοντα σύμβουλο της οινοποιίας «Κτήμα Μερκούρη» Α. Ε., Διονύσιο (Σάκη) Τραμπαδώρο, Οικονομολόγο και Ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου, καθώς και από τον συντονιστή κ. Αυγερινό Αναστασόπουλο, φιλόλογο.

Η διαδικασία της εκδήλωσης άρχισε με μια σύντομη αναφορά του κ. Αναστασόπουλου στο θέμα της εκδήλωσης, καθώς και στα πρόσωπα των εισηγητών, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του οικοδεσπότη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνου Νικολούτσου.

Τη διαδικασία των εισηγήσεων άνοιξε ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Πρόντζας. Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Περιφερειακοί θεσμοί στην Ελλάδα: το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας από τον ιστορικό Δ. Τραμπαδώρο»

Σε αυτήν ο κ. Πρόντζας, αφού μίλησε για τον τρόπο γραφής και διαπραγμάτευσης του ζητήματος από τον συγγραφέα, χαρακτηριστικά που συνδέονται, όπως είπε, από την φοίτηση του τελευταίου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επεκτάθηκε, στη συνέχεια, στην ανάλυση του περιεχομένου του βιβλίου, στα προφανή, αλλά και στα έμμεσα σημαινόμενα που εκπηγάζουν από αυτό, στη λογική που το διέπει και το πώς όλα αυτά συνδέονται με τη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης, η οποία, στην περίπτωση της Ηλείας, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2007, η οποία, πανθομολογουμένως, αποτελεί σημείο καμπής στην σύγχρονη τοπική ιστορία μας.

Ο επιστημονικός λόγος του κ. Πρόντζα χαρακτηρίστηκε από καθαρότητα, συνοχή και αποδοτικότητα όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων της εκδήλωσης και συνέβαλε ιδιαίτερα στο πως η προβολή του παρελθόντος στο παρόν και στο μέλλον θα μπορούσε, με τους κατάλληλους χειρισμούς, να προσφέρει υποδείγματα αντιμετώπισης των δυσχερών συγκυριών και εν τέλει να προσφέρει λύσεις.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Βασίλης Κανελλακόπουλος, ο οποίος, αφού εισαγωγικά αναφέρθηκε στην συγκυρία του Μεσοπολέμου, στο θεσμό των Γεωργικών Επιμελητηρίων, καθώς και σε χαρακτηριστικά γεγονότα από τη λειτουργία του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας, επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα και τη δράση του εκ μητρός παππού του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, η πολύπτυχη προσωπικότητα του οποίου σφράγισε ανεξίτηλα, εκτός των άλλων, και την λειτουργία του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας, του οποίου αποτέλεσε ουσιαστικά τον μοναδικό πρόεδρο έως τον θάνατό του, το 1938.

Ο λόγος του κ. Β. Κανελλακόπουλου χαρακτηρίστηκε από την παρουσία πλειάδας ιστορικών στοιχείων για τη ζωή, τη δράση, αλλά και τον χαρακτήρα του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, ενώ υπήρξαν στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, δεδομένου ότι το έργο του τελευταίου έχει σαφείς, ορατές επιπτώσεις και στο παρόν.

Εκτός αυτών, ο κ. Β. Καννελακόπουλος τάχθηκε με θέρμη υπέρ της ανασύστασης του εγχειρήματος της επιμελητηριακής στήριξης των επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα, άποψη η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο ομιλητής ασχολείται, επί δεκαετίες, μέσω του Κτήματος Μερκούρη, με αυτόν τον Τομέα Παραγωγής.

Ο τελευταίος εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Διονύσιος (Σάκης) Τραμπαδώρος.

Στην εισήγησή του έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο των διεθνών και εθνικών συνθηκών που χαρακτήρισαν την ιστορική συγκυρία κατά την οποία ιδρύθηκαν τα Γεωργικά Επιμελητήρια στη χώρα μας, καθώς και στις συνθήκες που επικρατούσαν στον Πρωτογενή Τομέα παραγωγής και στους σχετιζόμενους με αυτόν θεσμούς κατά την εποχή εκείνη.

Στη συνέχεια, βασιζόμενος σε τεκμήρια που ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από ενδελεχή αρχειακή έρευνα, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Γεωργικού Επιμελητηρίου Αχαϊοήλιδος, καθώς και σε αυτό του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας, όπως επίσης και του θεσμού του «Οίκου του Αγρότου», ο οποίος εισήχθη από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, κατά το 1939, και υποκατέστησε αυτόν των Γεωργικών Επιμελητηρίων.

Στην ανάλυση για το ιστορικό ίδρυσης αυτών των οργανισμών προστέθηκαν και στοιχεία σχετικά τον ιδεολογικό χαρακτήρα και ρόλο των θεσμών αυτών.

Τέλος, ο κ. Δ. Τραμπαδώρος αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας ποσοτικά στοιχεία, στην κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στον Πρωτογενή Τομέα στη χώρα μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκεί η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και έκλεισε, και αυτός, την εισήγησή του με την διαπίστωση της αναγκαιότητας επιμελητηριακής στήριξης των επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα της παραγωγής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από πολλούς από τους παραβρισκόμενους, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και οι εισηγητές, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Νικολούτσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των παραβρισκομένων   παρακολούθησε τη διαδικασία των εισηγήσεων και του διαλόγου που ακολούθησε κατά τρόπο υποδειγματικό και με αμέριστο ενδιαφέρον.

Προηγούμενο Πρακτικό της Επιτροπής Επιλογής Πρόσληψης Ειδικού Επιστημονικού Συνεργάτη στο Επιμελητήριο Ηλείας
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας